Arkkitehti toteuttaa toiveiden kaivosta

05012016Olimme tehneet talopelissä laskelmia ja sen kautta meihin otti yhteyttä arkkitehti jonka suunnittelemia taloja olimme tietämättämme ihailleet ohi ajellessamme. Saimme listan hänen suunnittelemistaan taloista, joita ajelimme läpi katsomassa ja totesimme että tämä oli se meidän tyyli, jota uuteenkin taloomme haluaisimme. Valinta oli siis helppo. Koska meillä oli tarkat toiveet halusimme että tulemme hyvin juttuun; jälkihuomiona työskentely hänen kanssaan on ollut myöskin erittäin mukavaa ja huumorikasta, joka on tuiki tärkeää hyvän lopputuloksen kannalta.

Oli oikeastaan aika helppo sanoa ensimmäisen taloprojektin jäljiltä mitä halusimme. Olimme listanneet edellisen talon huonot puolet ja hyvät puolet ranskalaisin viivoin ja se oli hyvä viitoitus sen selkeyttämiseen mitä uuteen halusimme:

  • autotalli talon yhteyteen
  • keittiö jossa vieraat voivat jutella tulematta työskentelyalueelle
  • makuuhuone vähän erilleen lasten makuuhuoneesta
  • perheen tuleville teineille mahdollisuus rauhassa oman huoneeseen
  • riittävän suuri pää-wc (mahtuu 4 ihmistä samaan aikaan)
  • pienempi puutarha, vähemmän hoidettavaa
  • isompi vaatehuone
  • pieni makuuhuone
  • pyykkikuilu

Keskellä tonttia on suuri kallioleikkaus, joka on melkein ainoa kohta johon talon pystyi sijoittamaan kaavan määräämään rakennusruutuun. Kallion päällä talo olisi ollut jo ruudun ulkopuolella. Tästä sai poiketa vain 10% alasta. Nyt emme joutuneet poikkeamaan muutoin kuin autokatoksen kulman osalta. Se tuli huomioida naapureiden kuulemisessa poikkeuksena. Muita poikkeuksia emme joutuneet tekemään.

Tontti määritteli muutenkin talon kaksi kerrosta. Yhdessä tasossa näkymät olisivat rajoittuneet metsään, jonka pystyi toteamaan seisomalla tontilla kallion alarinteessä. Kallion päällä seistessä toisesta kerroksesta pystyy näkemään hitusen mertakin jos edessä oleva metsä ei kasva korkeaksi. Puusto tontilla oli melko tiheää vanhaa metsää, joten oli selvää että kallion alareunasta tuli kaataa kaikki rakennustyömaan tieltä. Lisäksi emme peitä toisella kerroksella kenenkään naapurin näkymiä, mikä oli myös tontin iloja.

Arkkitehti painotti suunnittelun perustuvan toiveisiimme ja hän ottikin alusta asti noudattaakseen jokaisen pienimmänkin toiveemme kuitenkin huomioiden aina keskusteluissa rakenteellisten ratkaisuiden kannalta, mikä on järkevää ja mikä ei.

Hän ei ottanut aluksi kantaa millä materiaalilla talo tehdään, mikä olisi ehkä rajoittanut toiveidemme kaivon reunoja. Saimme ensimmäisenä mahdollisimman simppelit suorakaiteen malliset pohjapiirrokset, joissa tarkoituksena oli selvittää tarvitsemamme huonejako ja mitä on ala- ja yläkerrassa. Talon muotoonkaan arkkitehti ei ottanut aluksi kantaa. Jälkeenpäin ajateltuna se oli hyvä tapa edetä; tajusimme mitä todella tarvitsemme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *