Betoniseinä näkyviin


Minulle omatoimisisustajalle  oli tärkeää jo alusta asti jättää joitain betoniseiniä sisälläkin autenttisesti näkyviin. Muottipöydällähän valuvaiheessa toinen, eli alas jäävä seinä tulee väkisinkin sileämmäksi, koska niiden alla käytetään vesivaneeria, tms. sileätä materiaalia, jotta ne irtoavat kuivuttuaan mahdollisimman hyvin. Pinta on taas hyvin paljon röpelöisempi, ja siinä näkyy jopa laapan jälkiä. Ne eivät ole ilman kamalaa hiomista kovin hyvännäköisiä valmiita pintoja. Olen kuullut että jotkut valavat seiniä itsekin, jolloin jättävät vanerin puukuvion näkyviin muotin toiselle puolelle. Meillä elementit tehtiin kuitenkin kaikki tehtaalla. Jo betonielementtien suunnitteluvaiheessa merkkasin tiettyjä seiniä mielessäni ja kerroin että haluaisin tietyn puolen sileäksi, mutta koskaanhan niiden jäljestä ole oikein tietoa, minkälaista saa. Kun seinät nostettiin työmaalle, ne näyttivät ihanan ja uskomattoman sileiltä! Tuntui ihan valmiilta seinältä!

(Jälkeenpäin olen harmitellut ainoastaan sitä ettemme tehneet askelmille kiinnityspisteitä valmiiksi rappuaulaan niin olisimme saaneet ”leijuvat betoniportaat”, ilman runkoja, mutta niin alussa oli mahdotonta ja paradoksaalista vielä tietää millaiset portaat olisi tulossa… Suosittelen miettimään portaat ensin, jo elementtisuunnitteluvaiheessa. Ulkoportaat kyllä huomioitiin niin että tehtaalta tuli jo seinävaiheessa järeä betonialusta portaille.)

Työstö

Poistin betoniseinistä pahimmat rasvaläntit ja tussinjäljet hiomalla betonielementtitehtaan lainaamalla timanttihiomalaikalla. Siinä oli järeämpi paperi jossa reiät jotta pöly saatiin imuroitua suoraan pois koneen kautta. Betonipöly on itsessään vaarallista, syöpää aiheuttavaa, joten suojavarusteina oli oltava hyvä hengityssuojain, ja suojalasit, sekä hioa silloin kuin muita ei ole paikalla.

Betonin väri hiomisen jälkeen

Halusimme yhteen huoneeseen betoniseinän väristä tasoitetta muihin seiniin, joten Tikkurilan värikartan Deco Grey mukaan katsoin Ston tasoitetta varten koodin hiotusta seinästä. Valitsimme sävyn 1931 A/1 mutta nyt jälkeenpäin se on hieman vaaleampi, koska vertasimme sitä vielä betonipölyiseen seinään. Pöly olisi kannattanut poistaa, ja verrata jo valmiiksi käsiteltyyn seinään oikean tummuusasteen valitsemiseksi. Deco grey 1932 olisi ollut varmasti lähempänä oikeaa sävyä.

Viimeistely

Hionnan jälkeen imuroin betoniseinän huolella ja pyyhin vielä kosteahkolla rievulla. Annoin seinän kuivua seuraavaan päivään.

Etsin pitkään sopivaa väritöntä ainetta betoniseinään, mutta kaikki tuntuivat olevan enemmän ja vähemmän jonkinlaista myrkkyä ja kemikaalia täynnä. Halusin mahdollisimman turvallista ja luonnollista ”ainetta”. Sisäseinä ei joutuisi kovalle kulutukselle, mutta betoni imee kyllä kaiken lian itseensä, sekä luovuttaa myös haitallista pölyä, jos sen jättää käsittelemättä, joten jokin aine sen sitomiseen oli pakko laittaa. Olin aiemmin jutellut betonialtaita valmistavan yrittäjän kanssa ja hän suositteli kovaan käyttöön keittiötasoillekin parhaaksi koettua karnaubavahaa, jolla autojakin vahataan. Ihan autovahaa ei kuitenkaan suoraan seinään kannata laittaa…

Karnaubavaha on yksi kovimmista luonnollisista vahoista, sitä käytetään myös karamellien päällystämiseen (M&M). Se on kuivuttuaan väritön.

Karnaubavaha johdetaan Pohjois-Brasiliassa kasvavan karnaubapalmun lehdistä ja se on tunnettu ”vahojen kuningattarena”. Karnaubavahan sulamispiste on korkeampi kuin mehiläisvahan, joten se kestää lämpöä paremmin.

Vahalla saadaan aikaan kiiltävä pinta ja sitä voidaan käyttää mm kitaran, lattian ja huonekelujen kiilloituksessa, erityisesti silloin kun sitä sekoitetaan mehiläisvahaan. (Lähde: Kirjovärit Oy)

Karnaubavahaa saa monenlaisessa muodossa, huonekaluille on tiiviimpää tavaraa (seassa mehiläisvahaa, joka jäykistää rakennetta) mutta löysimme puhtaan Sateenkaariväri Oy:n tuotteen jossa on ainoastaan vahaa itseään, ja kuivuttuaan väritöntä. Se ei ole edes kovin kallista ja helppo levittää. Kolme betoniseinäämme taisi imaista 2-3 pulloa tuota tavaraa, joten kovin isosta kustannuksesta ei puhuta, kun pullo maksaa 6 euroa.

Levitin pölyttömään seinään maalitelalla aika runsaasti nestemäistä vahaa. Se on melko kermamaista, myös väriltään vaaleaa. Koska vaha kuivuu aika nopeasti (kuiva betoniseinä ”imaisee” vahan tehokkaasti) ja kun olin telannut yhden neliön, pyyhin pinnan vielä rievulla jotta vahan valkoiset ”reunat” eivät jäisi näkyviin. Pyyhkiminen tasoitti telan jäljen. Kuivuttuaan pinta muuttuu värittömäksi,  tuntuu sileältä mutta silti betoninomaiselta, samettiselta. Levitin vain yhden runsaamman kerroksen, koska tuntui että vaha jäisi muuten liiaksi näkyviin, ja pinta liian vahamaiseksi jos sitä olisi telannut uudelleen.

Sitten vain ennen muiden seinien tasoitusta ja tekemistä suojasin hyvin muoveilla ja rajasin betoniseinän ja valkean seinän nurkat oranssilla muovisella suojateipillä, joka lähtee siisteimmin tasoituksen jälkeen pois ja jättää tarkan rajan seinien väliin. Maalarin teippi oli liian höttöä, tasoittamisen jälkeen se repeili pois vedettäessä ja jätti ruman röpelöisen reunan missä sitä erehdyin käyttää oranssin loputtua.

Valmis betoniseinä: