Sähköjen piirtäminen elementtikuviin


Elementtikuvissa on jo tarkat paikat ikkunoille. Ne on piirretty arkkitehtikuvien mukaisesti rakennesuunnittelijan toimesta. Siitä puuttuvat vain pari pikku reikää. Sähköviennit, pyykkikuilun aukot, keskuspölynimurin aukot… Normaalisti tähän erikoistuvat sähkösuunnittelijat voivat piirtää aukot elementtikuviin. Minimoiden taas ”väärien paikkojen” vatvomista työmaalla, päätimme tehdä sen itse, koska samalla suunnittelimme niille tarkat paikat.

Sepä vasta olikin urakka! Elementtikuvien viimeiset versiot saatuamme, aloimme viivyttelemättä miettiä, mihin haluaisimme sähköt. Takaraivossa jyskytti kysymyksiä; missä haluat nähdä valoa, missä poraat, missä meikkaat, missä kokkaat, tuleeko väliseiniin millaisia kytkimiä (sähkösuunnitelma tässä vaiheessa on ehdoton!), himmentimiä ja onko hanakulmille tarvetta, missä huoneissa ja mihin kohtaan seinää… Lukemattomia päätöksiä, oikeastaan koko asuminen tuli kuvitella 4D:nä lattiasta kattoon, mielikuvaharjoitteluna, mitä missäkin tilassa tapahtuu.

Ilman piirroksiamme elementtitehdas toteuttaisi elementtikivet ilman yhtäkään reikää sähkövienneille, mikä tarkoittaisi pintavetoja sähköille. Toki jos aikoo paneloida koko kodin, tämä ei olisi ongelma. Mutta me halusimme mahdollisimman seinään upotetut ratkaisut kaikelle, jopa shampoohyllyille.

Tämä oli nyt se vaihe jota olimme odottaneet kuin kanit porkkanoita, koska tähän kannattaa betonielementtitaloa suunnitellessa panostaa; suunnitteluun ennen toteutusta!!! Roilotus ei ole vaihtoehto. Aika näyttää miten hyvin tämän vaiheen teimme.

elementtipiirrokset2Ainakin käytimme siihen monta iltaa ja alkuyötä. Seinä seinältä kävimme läpi, mitä huoneessa on, mitä siellä halutaan tehdä, missä ovat valokatkaisijat ja ovatko ne nyt sähkösuunnitelmassa oikeassa kohdassa… Ensin sisäseinät mutta toiselle puolelle piti pystyä kuvitella myös esim. ulkovalot ja ulkopistorasiat ja niiden käyttökorkeus. Ulkopistorasian suositeltu korkeus on esim. 150cm (lumen päälle). Piti tietää rättipattereiden koot (asennusreikä), ohjauspanelien paikat, nettipistokkeiden sijainnit, ulkoseinille sijoittuvien wc-kalusteiden paikat jne. Uskomaton määrä päätettävää yhtäkkiä!

Elementtikuvissa on mittoja ja janoja kiven tekijöille, mutta yksi tärkeä tieto meille rasioiden miettijöille on korko, mihin korkeuteen perustuskivistä lattiataso sijoittuu. Kaikkiin alakerran kiviin piti muistaa siis lisätä 25cm. Kaikki mitat tuli merkitä milleinä. Esim. normaali pistorasia päätettiin sijoittaa vähän korkeammalle, 25 cm lattiasta, joten korko kiven alareunasta olikin 25+25 eli 500mm. Eli sitten vaan mittakaavaviivottimella piirtämään, mutta hetkinen, kuinka kaukana rasia sijaitsee nurkasta tai väliseinästä?

Kun olimme arviolta viikon illat ensin kaikki 40 seinää valmiiksi miettineet, ja tuhrustaneet värikynin (ulkoseinät eri värillä) kopionivaskan pintaan, ne oli pakko piirtää puhtaaksi oikein. Suuntasimme siis elementtitehtaalle, jossa ystävällisen ja kärsivällisen  elementtiasiantuntijan kanssa käsi kädessä piirtäisimme puhtaaksi oikealla tavalla betonin valajia varten. Mukaan tuli myös sähkösuunnittelijamme, koska sähkövedoissa oli oltava tietämys mistä kannattaa vetää mikäkin läpitulo. Kävimme ensin läpi parissa tunnissa sähkövedot.

Rasia tuli piirtää mustana pallona, jos se tuli elementin sisäpuolelle valupöydällä ja valkoisena mikäli se tuli ulkopuolelle, eli elementin alapuolelle. Pallosta taas putkiveto kahtena viivana ylös elementtiin. Eli paljon tietämystä oli pakkokin tähän kohtaan saada mukaan. Halusimme myös tietyt seinät sileällä pinnalla, jotta ne voisi jättää loftmaisesti näkyviin, ja tähän asiantuntijan apu oli ehdoton. Hanakulmienkaan piirtäminen ei olisi meiltä onnistunut, saatika keskuspölynimurin väliseinän päätyyn asennuksen!

Kun kyseessä on 40 seinää ja väliseinää, puhtaaksi piirtämiseen tarkennuksineen meni ainakin 8 tuntia. Elementtitehtaan Matti jäi vielä pitkän päivän kanssamme piirtämään, vaikka olisi voinut lähteä jo kotiin. Ei voi muuta kuin ihailla äärimmäistä kärsivällisyyttä. Hän koki tärkeänä myös ettei roiloteta vaan mieluummin suunnitellaan etukäteen hyvin, että olisi mahdollisimman käyttökelpoista betonipintaa valmiina.