Hiertopintaa seiniin


Valitsimme seinämateriaaliksi Sto:n Decolit pinnoitteen, joka sävytetään tehtaalla haluttuun sävyyn ja tasoitetaan hiertämällä betoniseinän ja gyprocin päälle. Tuotteen voi myös ruiskuttaa ja valita myöskin sävyttämättömänä ja maalata halutessaan päälle. Pintaa ei siis tarvitse enää maalata ja se on valmis yhdellä käsittelyllä.

Värisävyn ja raekoon valinta

Valkoisen sävykään ei ole itsestäänselvyys, seinä heijastaa niin luonnonvaloa, kalusteista kuin valaisun sävyä. Lisää kirjoituksiani valkoisen sävystä. Sto:n erittäin ystävällinen asiakaspalvelunainen esitteli Ston Vantaan tiloissa erilaisia seinäpintoja ja teki meille mallipöntön Decolitista valitsemani Tikkurilan sävyn (Talvi) mukaan. Ston näyttelytilat sijaitsevat tehtaan vieressä ja jo tehtaan sävyttämössä olivat vertailleet sävyämme, tuloksella että jokin versio oli hieman liian vihertävää. Asiakaspalvelu oli todella hyvää ja saimme ihan henkilökohtaista palvelua suoraan tehtaalle välitettynä sävyjen kanssa, ja koko ketju toimi kuin häkä tavaroiden hakuun ja laskutukseen asti.

Kokeilimme Ston pinnoitetta styroksinpalaan ja tuijottelimme sitä aikamme työmaalla. Täytyy sanoa että tähän valintavaiheeseen kannattaa jo etukäteen varata aikaa, koska kun tasoitushommiin aletaan niin siinä ei kukaan odottele maalisävyn valintoja vaan se pitää olla jo selvillä.

Ston pinnoitteeseen päädyimme koska etsin mahdollisimman terveellistä vaihtoehtoa maaliseinille. Kiiltävä maalipinta oli niin nähty jo edellisessä talossa. Maali sisältää akrylaattia ja ftalaatteja (muovipehmentimiä, jotka vaikuttavat hedelmällisyyteen), joita ei haluaisi lasten hengittävän. Luonnollisen kalkkimaalin hinta oli ihan sfääreissä, ja olimme nähneet tällaista tasoitettua seinää erään tutun kodissa, joka näytti hierrettynä hyvältä ja erikoiselta seinäpinnalta. Tutkin tuotesisältöjä, joita yllättävän harva valmistaja edes paljastaa, mutta Ston sisältöluettelot selvittivät, että ei sisällä liuotin- eikä pehmennysaineita, ja materiaali on M1 päästöluokkaa, TUV haitta-ainetestattu, A+ ympäristöluokiteltu ja sisältöluettelo oli mukavan lyhyt. Päädyin siis siihen ja hajun perusteellakin pystyi sanomaan että mahdollisimman myrkyttömältä vaikutti esim. maalatun seinän hajuun verrattuna. Tarkkanenäisenä olen haistellut myös kuivunutta seinää ja en havaitse mitään erityistä hajua seinissämme.

Pinnoitteesta on Sto Vantaalla Mestarintiellä nähtävissä ja mukaanotettavissa erilaisia näytepaloja eri tavoin hierrettynä. Valitsimme pienimmän raekoon, 1,0 :n ja hiertopinnoitteen. Karkeampaa seinää olisi saanut 2,0 :lla, ja se onkin ihan makuasia mihin tykästyy, mutta vähiten ulkoseinältä materiaali näytti 1,0:lla hierrettynä. Halusimme samaa tavaraa ja kuviota K 1,0 (hierto, raekoko 1)  sekä kattoon että seiniin.

Työvaiheet

Pohja (sekä betoni että gyproc) pitää tietysti ensin tasoittaa hyväksi ja mahdollisesti täyttää tasoitustavaralla sileän lopputuloksen saavuttamiseksi. Olimme ensin ajatelleet että eihän betoniseiniä niin paljon tarvitse tasoittaa, mutta siihen meni yllättävän paljon aikaa työmiehiltä, kun kokonaisia seiniä piti sittenkin tasoittella. Vekkejä ja saumoja on kuitenkin betoniseinässäkin.

Gyprocruuvien kohdat kitataan kuten maalattavassa seinässäkin. Sitten kaikki seinät ja katot primeroidaan lattiasta kattoon StoPrim Plexillä. Telalla työskentely oli yhdelle talkooporukalle ihan sopiva päivän työ. Primeri tekee kuivuttuaan pinnasta karhean ja hyvin tarttuvan.

Halusimme samaa tavaraa ja kuviota K 1,0 (hierto, raekoko 1)  sekä kattoon että seiniin, joten erillisiä työvaiheita näille ei tarvittu, eikä teippailuja saumakohtiin. Ainoastaan seinät jotka jätämme betonipinnalle, tuli vahata ja suojata muovein sekä teipata reunoista, jotta tasoitetta ei menisi niihin.

Suojaus hyvillä välineillä

Kaikki mihin ei haluta tasoitteen tarttuvan, tulee suojata ennen töiden aloittamista. Suojasimme mm. betonille jäävät seinät kätevällä muovirullalla, Easy cover, jonka yläreunassa on valmiiksi maalarinteippi. Korkeus on valmiiksi 270cm ja siitä vain vetelemään suoja katonrajaan kiinni. Oranssi suojausteippi oli parasta tekemään rajan sivuseiniin. Se on tarpeeksi vahvaa rappauksen kuivuttua, tekemään tarkan, suoran reunan suojatun seinän ja rapatun välille. Maalarinteipin vahvuus ei riitä tämän seinätavaran kovetuttua vaan repeilee poistettaessa.

Lattia tulee olemaan kamalan näköinen rappauksen jäljiltä ja tavaran kuivuttua, möykkyjä on todella vaikea irrottaa. Meillä oli todella terävälaitainen teräspetkele, lainassa betonitehtaalta, jolla parhaiten sai lattian puhtaaksi ennen parketointia. Normi petkeleellä on turha yrittää, se vain pomppii möykkyjen päällä. Olisin ehkä suojannut lattiat jos olisin tiennyt hierovani jälkiä pois viikon ajan. Todella työlästä hommaa, jota ei kaiken muun tekemisen ohessa millään viitsisi…

Hiertäminen vahvoin käsin

Decolit levitetään laapalla ja hierretään haluamalla tavalla. Työporukkamme teki kahden miehen voimin yhden seinän kerrallaan, jotta jälki on samanlainen siinä seinässä. Hiertäminen näyttää helpolta mutta on varsinkin katossa on todella raskasta lihashommaa, johon en itse ainakaan kykenisi. Voisin ajatella että hiertämisen voisi tehdä kuitenkin itsekin vaikkapa yksittäisiin seiniin. Mutta jokaisella hiertämiskäsiala on yksilöllistä, joten kannattaa kokeilla hiertojälkeä aina ensin johonkin tilaa joka ei ole aivan ensimmäiseksi näkyvillä. Työporukka tasoitti vapaapäivineen seiniä ja kattoja arviolta parin viikon ajan, helmikuussa. Monta miestyötuntia meni mutta lopputulos on kyllä hieno!