Päätöksiä, päätöksiä, päätöksiä

Nyt hieman miehistä näkökulmaa eli kai minunkin pitää osallistua blogiin. Eli olen toinen puolisko rakentajista, Samuli. Vastaan pääosin projektin johdosta ja pinnan alle jäävien tavaroiden hankinnasta. Eli tässä vaiheessa voisi sanoa, että on hieman kiireellistä, mutta kuitenkin aloin kirjoittamaan.
Oma osaamiseni perustuu pitkälti maalaisjärkeen ja edellisen talon rakennuttamiskokemuksiin ja siitä syntyneisiin epäkohtiin. Muutoinhan rakentaminen ja rakennuttaminen on käytännössä päätöksiä, päätöksiä ja päätöksiä…

Betonielementti rakentamisessa on hienoa se, että kun suunnittelu on hyvin tehty, niin on mahdollista hieman hengähtää kunnes alkaa täysi tohina. Ennen elementtejä aika kuluu suunnitellessa ja itselläni maatöissä eli lähinnä sisätäytöissä. Nyt kun runko eli elementit ovat pystyssä, niin hommaa riittää ihan toisella tavalla, välillä ihan uniksi asti. Elementtiasennuksen jälkeen pääsee vihdoin toimintaan.

Seuraavana ohjelmassa oli kattoristikot ja talon saaminen sateensuojaan. Välittömästi piti alkaa sopimaan timpureita paikalle, tilaamaan nosturi nostamaan ristikoita ja tilpehöörejä itse katon kasaamiseen. Hyvissä ajoin ennen tätä olin jo kilpailuttanut kattoristikot 6:lla eri toimialla saaden tarjouksia 24:stä ristikosta 2600-3300€ välillä, eli kilpailutus kannattaa, tässä voittajaksi selvi Heinolan Puurakenne Oy. Lisäksi pyysimme tarjoukset puutavaroista  5:stä paikasta ja siinäkin hajonta oli 30% luokkaa. Siinä Kitema Askolasta oli voittaja. Voin suositella sekä palvelun että hinnan kannalta.
Timpurit ovat ”etelä-Helsingistä” joten odotukset ovat odottavaiset vaikka suositukset olivatkin hyvät. Vihdoin kun hommiin päästiin voi todeta, että homma toimii. Muutama päivä ja oho, talo oli sateelta suojassa.
Sitten alapohjan kimppuun; 20cm eps:ää, radon kaistaa, rautaa ja korokepaloja jne.

Lvi-asennuksen talossamme hoitaa rautaisella ammattitaidolla LVI-Valkonen Mäntsälästä. Se on talomme ainoa urakka. Materiaalit ovat hyviksi todettuja ja hinta/laatu suhteeltaan hyviä. Lvi-miehet alkavat välittömästi hommiin kun työma on valmiina ja näytetämme vihreää valoa. Ja tsädäm reilu kaksi viikkoa, niin iv-kanava, vedet ja viemärit on vedetty koko taloon. Itselleni jäi osaksi pienimuotoiset piikkauksen ja läpivientien tekeminen välipohjaan ja seiniin, joita olimme unohtaneet piirtää elementtikuviin. Kannustuksen vuoksi, täytyy sanoa, että suunnittelu kannattaa. Eli elementtit ovat todella tiukkaa kamaa, piikkaus ja poraus ei ole ihan kevyttä hommaa. Kiitos LVI-Valkosen sain heiltä lainaksi muutaman hieman järeämmän työkalun joka mahdollisti tuollaiset toimet.

ennenvalua_lattialammitys-1

Kylpyhuoneessa näkyy 7cm:n syvennys jonka sisään tulee lattiakaivot.

Samalla kun lvi-miehet tekevät putkivetojaan, ja timpurit terassin kattoja niin minä asensin eps:ssää pohjiin ja radonkaistoja seinän ja lattian väliin. Lisäksi vedin muutamat sähköputket ja rakensin keskuspölynimurijärjestelmän taloomme. Hikeä pukkasi.
Kaiken lisäksi pitää vielä YRITTÄÄ miettiä sisustuksillisia ratkaisuja joten ei ole ihme että rakentaminen tulee uniin!
Kauniimman puoliskoni kanssa myös rakensimme väliaikaisia ikkunoita, siivosimme, asensimme reunaeroituskaistoja tapettiliisterillä,  suunnittelimme ja ihmettelimme miten nopeasti kaikki etenee.
Saadaksemme lattialämmitysputkien asennuksia varten pohjan kuntoon, jouduimme lopulta pyytämään loistavia sukulaisiamme apuun. He auttoivat reunanerotuskaistojen asennuksessa, raudoituksen viimeistelyssä, askeleristyksen teossa ja rautojen surrauksessa. Suuri kiitos heille siitä!
Nyt kaikki on valmista lattiavaluun, joten siitä sitten seuraavassa kirjoituksessa.