Lattiavalulla valmiin näköistä

Lattiavalua odotettiin kuin hullu puuroa, jotta saadaan kaikkein pitkällisimmältä vaiheelta tuntuva styroksi ja raudoitus piiloon. Tilasimme Myllylän Betonin Sälinkäältä, olimmehan kuulleet betonista pelkkää hyvää. Muutaman eri lattiamiehen kehut erilailla kuin muilla kestävästä betonista ja hyvästä sementtimateriaalista teki valinnasta selvän. LVI-asentajat asensivat lattialämmitysputket parissa päivässä suunnitelmien mukaan. Sain jopa tiheämmän putkituksen työhuoneeseeni jossa jalat jäässä usein olen joutunut kärvistelemään. Erikoistilauksesta.

Kävelin läpi kaikki surrilangat, jotka ovat pitämässä lattialämmitysputket kiinni raudoissa ja painelin surrauksen jäljiltä ne maahan, jotta valun jälkeen yksikään niistä ei törröttäisi. Varmaankin kahden-kolmen tunnin homma kahdessa kerroksessa...
Kävelin läpi kaikki surrilangat, jotka ovat pitämässä lattialämmitysputket kiinni raudoissa ja painelin surrauksen jäljiltä ne maahan, jotta valun jälkeen yksikään niistä ei törröttäisi. Varmaankin kahden-kolmen tunnin homma kahdessa kerroksessa…

Surrilangat joilla putket ovat kiinni isoissa rautaverkoissa (estää putkien nousun valuvaiheessa, kun putket ovat muutaman paarin paineella ilmattu mahdollisten vuotokohtien paljastumiseksi) törröttivät lattialämmitysputkien päällä ja ne kannatti painella jalan lattiatason alle, jotta eivät sitten törröttäisi valmiissa lattiassa näkyvissä. Valmistelimme valua varten monenlaisella hommalla; asensimme muovisia korokepaloja, surrasimme ja lattian kaikkiin reunoihin asensimme reunanerotuskaistaa ensin liisterillä ja sitten vielä loput liimalla, kun eivät kaikilta osin tahtoneet pysyä kiinni nurkissa. Sitten vielä älyttömän huolellinen tarkistus, että kaikki lattiakaivot ovat uretaanilla eristetty ja oikealla korkeudella, ja tarvittavat lvi-vedot valmiina, sillä valun sisäänhän ne jäävät. Samoin pölynimuriputkien tuli olla oikeisiin kohtiin asennettu ja tämän mies teki itse. Vihjeenä, että pölynimurin putket kannattaa kulkuväyliltä suojata laudanpaloilla, sillä vaikka ovat raudan alla, niin ne voi joku polkaista rikki.

Lopuksi vielä valokuvaus, sillä on aina ihan hyvä tietää missä kohtaa valun alla mikäkin osanen menee, jos vaikka rappuihin joutuu tekemään proppauksia lattiaan tai tekemään korjausta esim. keskuspölynimuriin tms. Valokuvaus mahdollisimman normaaliobjektiivilla mittanauha lattiassa rautojen päällä seinistä alkaen, niin näemme tarvittaessa myöhemminkin, mitä lattian sisälle jäi.

Autotallin pintaan lisättiin sirote, Mastertop, joka kaadettiin valun päälle pussista. Sen jälkeen "helikopterilla" hierrettiin kulutusta kestävämmäksi pinnaksi kuin normaali lattiavalu. Sen kuivumista piti kauemmin odotella, kun lattiavalun päällä saattoi kävellä jo samana iltana, autotallin osalta kannatti odottaa pari päivää.
Autotallin pintaan lisättiin sirote, Mastertop, joka kaadettiin valun päälle pussista. Sen jälkeen ”helikopterilla” hierrettiin kulutusta kestävämmäksi pinnaksi kuin normaali lattiavalu. Sen kuivumista piti kauemmin odotella, kun lattiavalun päällä saattoi kävellä jo samana iltana, autotallin osalta kannatti odottaa pari päivää.
Kodinhoitohuone alkaa näyttää oikealta.Ihana nähdä melkein valmista lattiapintaa.
Kodinhoitohuone alkaa näyttää oikealta.Ihana nähdä melkein valmista lattiapintaa.
Lattiavalu asennetaan löysähköllä betonilla. Käyttämämme Myllylän Betonin tavara on usean eri lattiamiehen puolueettomasti meille parhaaksi kehuma. Siinä on kuulemma laadukkain sementtiaines, eli ehtaa tavaraa, joka on markkinoiden kestävintä. Nyt näemme oliko nämä kaikki kehut kohdallaan.
Lattiavalu asennetaan löysähköllä betonilla. Käyttämämme Myllylän Betonin tavara on usean eri lattiamiehen puolueettomasti meille parhaaksi kehuma. Siinä on kuulemma laadukkain sementtiaines, eli ehtaa tavaraa, joka on markkinoiden kestävintä. Nyt näemme oliko nämä kaikki kehut kohdallaan.
Lattiasyvennys pääkylppärissä. Teimme kunnon syvennyksen, 7 cm, jotta saamme puut ja sen alle kumitassut mahtumaan hienosti upotettuna samalle tasolle kuin laatta. Lattiakaivot ovatvielä piilossa.
Lattiasyvennys pääkylppärissä. Teimme kunnon syvennyksen, 7 cm, jotta saamme puut ja sen alle kumitassut mahtumaan hienosti upotettuna samalle tasolle kuin laatta. Lattiakaivot ovatvielä piilossa.

Loputtomalta tuntuneen valmisteluvaiheen jälkeen ja vastaavan mestarin käytyä tarkistamassa työmaa, saattoi betonirekka jo pakittaa pihaamme tuomaan lattian täytettä. Lattia liipattiin pienellä avustuksella siististi heti tavaran tipahdeltua styroksien ja rautojen päälle. Päivässä oli valmista!

Sitten vain odottelemaan että betoni kuivuu pari kuukautta, sentti per viikko on hyvä laskentatapa. Jälkihoitona vain muovitus autotallin osalle (Mastertopiin), muissa tiloissa pystyi kävelemään jo iltasella, ja uskaliaammin seuraavana päivänä.

2 thoughts on “Lattiavalulla valmiin näköistä

 1. Mielenkiinnolla olen teidän projektia seurannut, itselläkin suunnitelmissa rakentaa betonielementtitalo joskus. Olin jotenkin saanut sen käsityksen että teille jäisi lattiat betonipinnalle, hämmästys oli kuitenkin suuri kun näin teidän lattian kuvista. Mikrosementtiä kritisoimatta, niin kyllähän teiltä jäi varteenotettava vaihtoehto, eli kiiltohiottu betonilattia käyttämättä. Hinnaltaan se kilpailee hyvin mikrosementin kanssa, ja kestävyydeltään toista luokkaa kuin mikrosementti. Hyvin toteutettu lattiavalu ja kiillotus on kuitenkin mielestäni parempi vaihtoehto kuin ensin betonilattia ja sitten tasoitetaan se pinnoitteella että saadaan betoni näyttämään betonilta. Joskus kannattaa tutkia paikallisten tarjoamia palveluita vähän tarkemmin, kun että suuntaa katseen heti Viroon.

  1. Moikka Christian!
   Kiitos kommentista. Tässä jouduttiinkin tekemään päätös aikataulullisesti. Tiesimme, että hiottu betonilattia suoraan valun yhteyteen olisi ollut paras, mutta jouduimme harmiksemme jättämään sen kortin käyttämättä, koska lämpötilat alkoivat olla liian matalat hyvän lopputuloksen saavuttamiseen. Naapurikylän osaava lattiafirma ei suositellut sen tekemistä alle 10 asteen lämpötilassa, lopputuloksesta ei tulisi niin hyvä, ja mittari heilui jo 3-5:ssa asteessa. Tosin he eivät suositelleet mikrosementtiäkään. Tiesimme että ikkunat tulevat vasta marraskuun loppuun-joulukuun puolella ja lämmöt taloon parin kuukauden päästä, joten päätimme tehdä normaalin lattiavalun ja miettiä uudelleen lattiavaihtoehtoja.
   Olisi kyllä ollut houkutteleva tuo ensimmäinen ajatuksemme ja näin jouduimme taipumaan taas Suomen ilmaston edessä tai muutto pari kuukautta myöhemmin…
   Käytämme suuren osan vapaa-ajasta tarjousten pyytämiseen, ja niihin ei vain tahdo tulla vastauksia.
   Suurin osa palveluista on nyt kuitenkin ostettu 80 kilometrin säteeltä paikkakunnasta, eli isoimmat työt kuten louhinta, maatyöt, LVI, kattotuolit, sähköt ja tarvikkeet, eristeet, lautatavara, styroksit ym. tilpehööri, joten kyllähän tässä mojovasti on suomalaistakin työtä kannatettu. Sisäpintojen tarjouksissa olemme vaan kohdanneet ylitsepääsemättömän muurin, mitä suomalaisiin myyjiin tulee. Taitaa vaan olla intressit muualla, ostajia liikaa tai parempia ja isompia ostajia kunnilta ja isommilta projekteilta…
   Olisi kiva kuulla muilta rakentajilta, ovatko kohdanneet samoja ongelmia…!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *