Maalämpökaivon poraaminen 210 metriin

Maalämpökaivon poraus sisältyi LVI-pakettiimme, joten luotimme LVI-urakoitsijan kokemukseen hyvästä poraajasta ja he hoitivatkin poraajan paikalle joka oli alihankkijana tekevä taho. Porausfirmasta suositeltiin myös että otamme tontille  vaihtolavan, jotta poraamisesta kulkeutuva pöly ja kivi-vesimöhnä saataisi dumpattua sinne. Se ei olisi kuulemma niin miellyttävää kun tavara lainehtisi pihallamme.

Poraajan suosituksesta toimme isolla säiliöllä vettä tontille 1400 litraa, jännittäen kestääkö peräkärry ja auton kytkin… eli vähän reilummin kuin piti olla menekki (300-1200l). Vesi sitoisi porauspölyä ja estää sen käytännössä kulkeutumasta naapureiden pihalle ja seiniin. Pientä hässäkkää työmaalla kuitenkin tuli, kun porausvaunu saapui; uppopumppu tarvitsikin sähköä (kun ei ensin pitänyt tarvita) ja veden ei sittenkään pitänyt riittää. Mitään tekniikka tontille ei vielä oltu kytketty, kun sähkönkin piti tulla vasta seuraavana päivänä.

No naapurista anelemaan sähköä ja hikihatussa kuljettamaan jostain puoli kuutiota vettä. Ehdimme soittaa palokunnat ja vesilaitokset, jossa kaikki olivat lomalla… Mistä tästä kaupungista oikein saa vettä? Kävi mielessä joesta pumppaaminen, mutta Naapurin herra oli onneksi tässäkin jo lupautunut hätiin. Poraus on sen verran nopeata hommaa (25 metriä tunnissa), ettei ihmettelyyn ollut aikaa. Aikamme sykittyämme poraaja sitten ilmoitti että vesi riittääkin. Onneksi tämä oli niitä suurimpia ongelmiamme tämän talon rakentamisen tähän astisessa historiassa, joten niin isoista vastoinkäymisistä ei ollut kuitenkaan kyse… Lähinnä kohonnut syke, mutta LVI-urakoitsijan alihankkija lupasi meille vaihtolavan hyvitykseksi sotkusta, mielestämme reilua toimintaa!

Meidän korvaan alihankkijan alihankkija ei kuullosta kuitenkaan enää riittävän luotettavalta, joten turvaudumme mieluummin itse tilaamaan tekijät, jotta ainakin olemme itse tietoisia mitä tontilla tulee olla valmiina ja mitä ei.