Maisemat näkyviin komposiitti-ikkunoilla!


Schuko

Ulko-ovi paketissa

Joulukuussa pääsimme eroon ikkuna-aukot peittävistä rumista rakennusmuoveista kun taloon saapui ikkunat ja ulko-ovet. Ikkunat ovat Saksasta Schukon profiilista valmistettuja komposiitti-ikkunoita. Myös ovet ovat samaa profiilia. Päädyimme muovi-ikkunoihin koska puu elää ja kokemuksemme edellisessä talossa (Tiivin ikkunoista) oli että ikkunapenkit olivat kylmät, jostain aina irvisti. Laatu suomalaisissa ikkunoissa jopa isoilla valmistajilla, tuttavien mukaan on ollut vaihtelevaa, nettikeskustelun perusteella (toki paljon on myös suodatettavaa puhetta) ja oli todella vaikea tehdä päätöstä esim. Tiivin tai Skaalan tai muunkaan valmistajan suuntaan. Fakta että euroopassa komposiittia on käytetty pitkiä aikoja sekä pakkasessa että auringossa, sai meidät vakuuttumaan muovi-ikkunoista.

Pääsimme hyviin kauppoihin mäntsäläläisen Gero Vison kanssa, hintaerokaan ei ollut suomalaisiin ikkunoihin verraten iso. tuli jopa hieman halvemmaksi. Laskeskelimme kauanko timpureillamme asennukseen menisi, joten päädyimme ottamaan Gerolta myös asennuksen, ainakin tiivistysnauhalla asennus oli heille tuttua.

Asennus ja eristys tiivistysnauhalla

Ikkunat asennettiin kahden miehen toimesta Tremco tiivistysnauhalla, joka on rullassa ohutta mustaa pehmeää tavaraa, mutta reagoi lämpöön ja paisuu ainakin nelinkertaiseksi tiivistäen ikkunan ja seinän raon. Tiivistysnauhalla asennus oli reilusti arvokkaampaa, asennusurakassa tuhannen euroa uretaania kalliimpi.

Riippuen ulkoilman lämpötilasta, tiivitysnauha voi turvota parikin viikkoa lopulliseen muotoonsa. Meillä oli lämpötila nollan molemmilla puolin, ja asennuksen jälkeen suurin osa saumoista tuntui jo tiiviiltä, kun lämmittimet talon sisällä tekivät tehtäväänsä ja samalla saivat nauhan pullistumaan. Saimme onneksi heti ikkunoiden asennuksen jälkeen maalämmön lattiaan joten nauhojen tiivistyminen alkoi hoitua kuin itsestään.
Ikkunat näyttävät siistiltä ja tuntuvat tiiviiltä jo asennuksen jälkeen. Äänieristyskin tuntui toimivan kun koputimme ensimmäistä kertaa ikkunaan lapsille pihalle, he eivät kuulleet mitään.

Ovien kinkkiset kynnykset

Ovien kynnykset huolestuttivat aluksi koska ne olivat eurooppalaisittain ohuet ja löysähköä muovia, ja tuntuivat notkuvan askeleen alla. Kynnyksen alle piti saada tasainen ja joustamaton asennuspinta. Kynnyksen alle asennettiin Finnfoamin tyyppistä kovaa eristävää materiaalia. Kylmäsiltaa ei näin pääse syntymään. Niistäkin tuli lopulta jämäkän oloiset, käyttö varmasti osoittaa toimivuuden.

Ovet tuntuvat menevän heittämällä mukavan säntillisesti kiinni, eivät kolise mitenkään vaan tuntuvat jämäköiltä. Toki olimme käyneet tutustumassa Gerolla ikkunatuotteisiin mutta ovissa  malliovi oli tumma, ja ovikehys ei ollut siinä värissä niin erottuva. Ainoa huomio on vaimon yllättänyt Schukon ovikehys joka jää näkyviin, eikä ovi ole ns. tasainen vaan profiili ja oven keskiosa on syvemmällä eli eri tasolla. Niiden välissä on hölmö musta sauma, kuten silikoni, joka korostuu vähän liikaa muuten alumiinin värisessä ovessa. Tasainen ulko-ovi oli toiveissa, mutta kaikkia yksityiskohtia ei vaan voi huomata tiedustella. Silmä tottunee tähän tasoeroon käytössä… Alumiinin väri valittiin Schukon väriviuhkasta ja fiilis niistä saapuessa tontille oli, että juuri oikean värinen vaikka kyseessä on kuitenkin jonkinlainen teippi.

Kaikenkaikkiaan suosittelemme Geroa, ikkunat tulivat ajallaan, ulko-ovi halutuilla laseilla ja oikeissa mitoissa, sekä oikean värisinä, vaikka emme valinneetkaan varastotavaraa värien osalta, vaan alumiinisen värin ulkopuolelle.  Sisäpuolelta ikkuna on valkoinen, joka sointui ainakin värikartan perusteella hyvin seinäsävymme Tikkurilan V503 Talvi, kanssa.

Ikkunoiden asennus timelapsena