Rakentaminen alkaa ihan tosissaan


Yllä yksi upeista betoniseiniemme yksityiskohdista. Betonivalu on jättänyt upeat kuplat erääseen hyllyyn, jonka hienon struktuurin haluaisin säilyttää!

syys_lokakuu_tontilla5
Syyskuun viimeinen viikko tuo tullessaan isot laskut ja paljon materiaalia työmaalle. Budjettiosastolla tulee maksuun isoja laskuja seinäelementeistä sekä suunnittelijoilta ja lainaeriä nostetaan myös ihan arkiseen työmaatavaraan, puuta, putkea ja kaikenlaista bitumikaistaa tulee lavallinen ja styroksia kuorma-autollinen. Kilpailutimme isojen rautakauppojen lisäksi pienemmän Kiteman Monninkylästä. Saimme parhaan tarjouksen ylä- ja alapohjan tarvikkeista Kiteman kaverilta, joka huolehti hienosti myös varastosta puuttuvan tavaran jälkitoimituksena itse työmaalle. Palvelua joka ei jää varmasti unohtumaan ja on kyllä tässäkin mainittava! En näe K-raudan kavereita samoissa elkeissä, kun välillä heitä saa odotella puolisen tuntia tiskin takana palvelemaan…

Katon teko

Kattoristikoiden asennusta kauniissa syyssäässä.

Kattoristikoiden asennusta kauniissa syyssäässä.

Työporukka aloittaa projektin suunnitellusti katon teosta. Kattoristikot saapuvat työmaalle ja ne nostetaan Hiabilla katoksen katolle. Poikien päätä ei huimaa kun he syystuulia uhmaten (no onneksi ensimmäinen kunnon raksaviikko oli täydellistä rakennussäätä, aurinkoista ja kuulasta syyskeliä ilman sadetta!) kiipesivät asentamaan kattoristikoita. Korkeammat ristikot nosteltiin autonosturilla, matalammat niputettiin käsin nosteltavaksi paikoilleen.

Ristikot tulivat CE-hyväksyttyinä Heinolan Puurakenne Oy:ltä, tuotteet saapuivat sovitusti ja palvelu oli asiallista ja ammattimaista. Mukana tuli rakennekuvat, joita kiikutimme vastaavan ja pääsuunnittelijan kautta rakennusvalvonnalle arkistoitavaksi (älytön nippu jokaisesta kattoristikosta erikseen). Kilpailutimme usean eri yrityksen tuotteita, kuten Nastolan kattorakenne, Koskisen Oy, Sepa Oy… Tarjoukset olivat hyvin samoissa hinnoissa, eroa kalleimman ja halvimman välillä oli 700€.

Naulapyssyjen pauketta kuului muutaman päivän ja työmiehet saivat kuin saivatkin ensimmäiseltä sateelta (moneen viikkoon!) katon pressujen alle suojaan. Täydellistä! Parin viikon päästä peltisepät pääsevät tekemään omaa hommaansa. Meille tulee konesaumapeltikatto.

LVI-urakka alkaa

syys_lokakuu_tontilla07102016_lvi

Alakerran sinistä desibeliviemäriputkea asennetaan. Ei kuulu viemärinlotinat muihin huoneisiin.

Samaisella viikolla LVI-asentajat aloittavat urakkansa. Sen otimme ainoana urakkana, se kun on talon kustannuksissa rungon jälkeen isoin yksittäisistä menoeristä. LVI-suunnittelijan kuvien mukaan asentajat tietävät jo tontille tullessa mitä tehdään. Tosin meidän tulee kertoa vielä tarkemmat hanojen ja pönttöjen paikat, jotka onneksi aika hyvin arkkitehtikuvien perusteella pitävät kutinsa. Onneksi hioimme arkkitehdin kanssa kuvat niin hyvään malliin jo keväällä, suunnitteluaikaa kun oli rutkasti ennen elementtien valmistumista.
Olemme jopa hankkineet yhden (alakerran) WC:n seinäkalusteen valmiiksi alennusmyynnistä, Svedbergin Frontin, 70% alennuksella, joten tiedämme tarkkaan mihin kohtaan seinää pönttö ja allas tulee. Se helpottaa kummasti luomisen tuskaa kun LVI-asentaja kysyy mihin pöntön viemäri vedetään!

Enemmän päänvaivaa aiheuttaa tuleeko lasten vessaan tupla-allasta ja kun en tarkkaan tiedä minkä ammeen valitsemme, onko hanat sen rungossa vai seinässä. Vedämme linjan että hanasysteemi tulee olemaan ammeen rungossa, joten sillä silmällä etsimme, koska seinään sitä ei tule enää saamaan.

Betonitasot ja altaat

Kuva: Valukivi.ee

Kuva: Valukivi.ee

Virosta saamme tontille vieraita myös betonitasoja valmistavan Valukiven puolelta. Kävimme tutkimassa Valukiven altaita Tallinnassa, jossa upeat betoniset altaat ja tasot käsin valmistetaan mittatilaustavarana. Ehkä ajankohta oli hieman liian aikainen, Valukiven edustaja ei ottanut vielä edes mittoja, väliseinät kun eivät vielä olleet paikallaan. Saimme kuitenkin arvokasta tietoa miten altaita kannattaa suunnitella, ja onko pienessä vessassa tarvetta edes tupla-altaalle jne.
Valukivi.ee

Jäämme siis miettimään minkämallisia altaita taloon voisi sopia.. Hinta kun on lähes sama kuin valkoisella posliinialtaalla.

 

 

Naisen näkökulmasta

On ihan hyvä tietää pöntön ja hanojen paikat etukäteen ennen asentajien saapumista. Yllättävän vaikeaa miettiä kotinsa tärkeimmät toiminnot, kun toinen seisoo vieressä putki kädessä, ”mihis tämä laitetaan?”. Aina tuntuu hätiköidyltä hanuriratkaisulta, jollei ole vastausta valmiina! Samoin kaikki muut sisustukselliset pikkuasiat on hyvä laittaa hautumaan jo kuukausia ennen tekijöiden tuloa, koska paniikkiratkaisut eivät tunnetusti ole pitkällä juoksulla hyviä…