Suunnittelu jatkuu…


Juuri kun luulet pääseväsi valmiiksi ikuisuudelta tuntuvasta suunnitteluvaiheesta toteutukseen, huomaat, että niin paljon on vielä suunnittelematta. LVI-suunnitelmat ja sähkösuunnitelman runko ovat suht hyvin hanskassa ja LVI-urakoitsija kävi vetämässä viemärit anturoiden alta ja . Nyt kun mennään heinäkuun puolivälissä anturamuotit on purettu, pihavaloille, radonputkille ja viemäröinnille on juuri vedetty putket ja niitä alettu peittelemään soralla ja tärytetty lätkällä. Mutta ei siinä todellakaan ole kuin jäävuoren huippu. Tai pohja jos talon anturasta puhutaan.

Näillä näppäimillä alkaa tuntua pakolta laittaa alulle pihasuunnitelmat, sisustus ja valaisusuunnitelmat, joskin ne ovat jo muhineet talvesta asti mielessä.

Pihasuunnitelma juurtumaan

http://www.gardena.com/fi/garden-life/my-garden/

http://www.gardena.com/fi/garden-life/my-garden/

Yritin hahmotella pihaamme Gardenan ilmaisella  pihasuunnitteluohjelmalla, mutta seinä nousi vastaan. Ohjelmalla oli kyllä kätevä ripotella teitä, pensaita ja katoksia, mutta jotkin elementit olivat hitusen Suomeen sopimattomia. Esim. pensasaitaa vastaavaa elementtiä ei löytynyt ja rappuja oli vain yhden mallisia, kasvitkin hieman ulkomaisia… Eikä korkeuskäyriin voinut ottaa mitään kantaa. Lopputulos tähtäsi muutenkin paremmin kastelusuunnitelmaan, koska ohjelma antoi lähinnä ostoslistan Gardenan kastelujärjestelmästä, mikä ei ainakaan minulle ihan aluksi selvinnyt, että ohjelma on tehty sitä myydäkseen. Eli kätevä kastelusysteemin laskija se on! Noinkohan Suomen oloissa kastelusysteemi toimii. Ainakin se tulee kerätä pois talvipakkasilta.

Luonnostelun jatkoksi oli nyt pakko saada vartta pidempää.  Halusimme pihasuunnittelijan ammattimaista näkemystä, koska edellinen pihamme oli hieman sekavan tuntuinen; ripoteltu elementtejä sinne sun tänne, ja pihan tekemisessä ei oikein koskaan ollut mitään selkeätä suunnitelmaa, kaikki vain tupsahtelivat paikoilleen, keinut, kukkapenkit, kasvimaat, kasvihuoneet… Tontti on keskeisellä paikalla ja rajanaapureita on monta, sekä ohikulkijoita usein, joten haluaisimme paikkaan istuvan ja ei liian huomiotaherättävän pihan.

Tontille kulkiessa on tullut nähtyä naapureiden pihoja ja saimmekin naapureilta vinkin niistä mielestämme mieluisimman pihan suunnittelijasta. Otimme yhteyttä tähän Muhevaisen pihasuunnittelijaan ja hän tuli käymään heti samana päivänä tontilla. Ilmeni että hän on suunnitellut monen muunkin naapurimme pihan, mikä tietysti vahvisti valintaamme entisestään. Voi siis melkein sanoa että koko mäki on saman suunnittelijan kynästä, joten hän osaa huomioida myös naapuruston kannalta pihaamme, johon emme välttämättä itse osaisi asettua. Toki omat toiveemme ja tarpeemme etusijalla.

Tontti tuntuu kaipaavan korkeuskäyrien vuoksi pengerrystä ja sitä on käytetty myös taidokkaasti naapurustossa. Mielikuvituksemme ei kuitenkaan riitä mihin ne tulisi tehdä ja miltä ne ulkoa näyttävät ja miten käytännössä toimivat, joten on oikeastaan aika ihanaa antaa ajatustyö rautaisen ammattilaisen käsiin, vaikka siitä joutuukin lohkaisemaan budjettia jonkin verran. Ajattelimme  panostaa kuitenkin suunnitteluun, niin ei tulisi tehtyä turhaa kaivuutyötä ja maa-ainesten  kuljettelua joka toisaalta säästää kustannuksia muualla.

Kannattaa ennen hinnan lukkoon lyömistä aluksi varmistaa että pihasuunnitelma sisältää tosiaan tarvike- ja kasvilistat, maanmuokkausohjeet (jossa on korot maaurakoitsijalle), kasvien hoito-ohjeet ja pihan jälkihoito-ohjeet.

Tapaaminen pihasuunnittelijan kanssa kesti tunnin ja kiersimme yhdessä tontin läpi melko tarkasti ja suunnittelija kuunteli toiveemme ja kirjasi niitä ylös. Tiesin melko tarkoin mitä haluamme, mistä kasveista tykkäämme, ja mitä pihan toimintoja mihinkin olimme suunnitelleet. Mikä ehkä tärkeintä; löysimme yhteisen sävelen ja tuntui että hän kuunteli toiveemme ja vakuutti tekevänsä pihaa meille, ei näyttelypihaksi tai tuotteita myydäkseen. Annoin oman pihaluonnokseni hänelle mukaan johon olin takapuolelle kirjannut toiveemme pihasta ja sen toiminnoista. Myöhemmin lähetin sähköpostitse vielä kasvilistaa, sekä asemapiirroksen ja julksisivukuvat. Liitin mukaan myös pintakaavoittajan korkomittauskaavion, jotta suunnittelija näkee pihan tarkat korkomme.

Yksi asia mitä en osaa tässä vaiheessa itse hahmottaa, on paljonko piha voi tulla maksamaan. Maan siirto ja materiaalit (kivet, murskeet, piharakennukset) ovat sinänsä kalliita, mutta niin myös taimet ja kastelujärjestelmät. Mitä kaikkea haluamme tai mistä olemme valmiita tinkimään, se hakee nyt suuntaa. Ajattelimme kuitenkin että parempi että pihasuunnitelma tähtää valmiiseen pihaan jossa on kaikki toivomuksemme, ja rakennamme sitä sitten pikku hiljaa miten budjetti antaa myöden. En kuitenkaan halua rikkaruohoilta tursuavaa liian vaikeahoitoista pihaa, joka rehottaa suuntiinsa, vaan selkeän ja hyvin toimivan mutta myös helppohoitoisen pihan joka tuottaa silmäniloa kesät talvet.
Kannattaa rehellisesti tiedostaa omat puutteensa ja vahvuutensa, mitä pihalla oikeasti jaksaa tehdä vai onko parempi kivettää koko alue niin ettei ruohonleikkuri jauha monta tuntia kesäpäivinä pihassa.

Kerron lisää pihasuunnitelman etenemisestä kunhan saamme ensimmäisen luonnoksen ja tapaamme sen puitteissa pihasuunnittelijan uudelleen.

Valaisusuunnitelma valaistumaan

Valaisu, niin kaukainen asia, kun seinistä ei ole vielä tietoakaan, mutta aiheuttaa ahdistusta siinä, että pitäisi tietää jo ennen seinien tekovaihetta, mihin tulee minkä tyyppistä valaisua, koska elementtien reiät pitäisi olla tiedossa ennen valua.

Toki suuri osa valaisusta tulee kattojen alaslaskuihin, mutta jonkin verran myös seiniin sisällä ja ulkona. Näille kaikille on tiedettävä valon mekanismin viemä tila seinän sisällä, sekä huomioitava putkitukset, koska pintavetoina niitä emme haluaisi roilotettavan…

Valokuvaajana tiedän melko tarkoin valon eri luonteet ja että haluan 4000 kelvinin värilämpötilaa kaikkiin valoihin. Se on lähellä luonnonvaloa (5000k), mutta hitusen lämpöisempää kuin luonnonvalo. 4000 k:n värilämpötilaa käytetään usein julkisissa tiloissa, eikä sen väri ole hehkulampun (2700k) lailla väsyttävää ja värit toistuvat mielestäni kuitenkin raikkaina, lähes luonnonvalomaisina, eikä se sinerrä esim. valkoisia pintoja. Myös hyvä selkeä, laaja yleisvalo on tärkeä, joten olemme suunnitelleet ledpaneleita jotka levittävät laajalti valoa esim. olohuoneeseen. Luku- ja työskentelypisteiden katossa on spottivaloja, joita voi suunnata työskentelyyn päin. Edellisessä olohuoneessamme oli ihanaa voida kääntää Lumiancen alassuuntautuvat spottivalot esim. lempinojatuolia kohti tai pianon nuottitukea päin, niin näki hyvin siinä missä tarvitsi. En niin välitä pölyä keräävistä irto- ja jalkalampuista, joten suunnittelussa tulee huomioida käyttökelpoiset valonsuunnat.

Tähtikuviot valaisussa

Edellisessä kodissa lanseerasin myös tähtikuvioon asennetut valot. Eli käytävien ja terassien valot eivät olisikaan tylsästi suorissa riveissä vaan asennutin ne sähköasentajan kanssa tähtikuvioksi, esim Otavan ja Orionin muotoon. Valoina oli sinänsä normaalit upotettavat halogeenit, mutta niitäkin pystyi hieman kääntämään valontarpeen mukaan, esim. osoittamaan taulua tai kenkien pukemispenkkiä kohti. Nykyään nämä suunnattavat alasvalot ovat halogeenien sijaan onneksi ledejä, joita ei 10 vuotta sitten rakentaessamme 2006 vielä ollut tullut kunnolla markkinoille.

Lediä ja ledinauhaa

Näin myös Pinterestissä hienot ledinauhat jotka menivät seinien sisällä. Ne muistuttavat hieman kiitoradan ohjausvaloja ja ajattelin josko sisustuksessa voisi myös olla hieman sellaista fiilistä. Isot numerot lattiassa kuin kiitotiellä.

#Ourluckynumber #13 #Tallinn #lennusadam

Kuva, jonka @hemuninstgrm julkaisi

Meillä valoa on käytetty paitsi työskentelyyn, lasten discona, valokuvaukseen ja tunnelman luomiseen niin saunassa kuin kylvyssäkin, joten toivomme todella valaisusuunnitelmalta paljon. Joitain älynvälähdyksiäkin toivoisimme sisustukseen keksivämme myös valosuunnittelussa.