Suunnittelupäivä Lahdessa


Miten paljon yhden päivän aikana ehtiikään… Lähdimme matkaan; mies, vaimo ja peräkärry.

 1. Noudimme ensin aamusta perustuskuvan laminoidun suurennoksen Porvoon valojäljennöksestä. Kiikutimme sen toiselle työmaalle Omenatarhan asuinalueelle maaurakoitsijalle. pohja_piirustusRispaantumattomasta  säänkestävästä piirrustuksesta olisi hyötyä sorapatjan tekovaiheessa kaivinkoneen kuljettajalle.
 2. Ajomatka Lahteen meni puhelinpalaverilla LVI-suunnittelijan Olavi Valkosen kanssa. Totesimme Porvoo-Mäntsälä välillä, että anturan alla murskepedissä viedään ennen anturavalua viemäröinnin pistot ylös, koska betonielementtiväliseinät vaativat erilaisen käytännön. Koska väliseinät tulevat ennen lattiavalua, ja meille tulee betonisia kantavia väliseinä, on  viemäröintien ylöstulot tehtävä jo murskepetiin.
  Keskustelimme myös miten ilmanvaihtopuoli on yksi suurimmista kustannuseristä omakotitalon LVI-urakoissa.
 3. Lahden Kärkkäiseltä ostimme työmaa-asuntoautoon uuden vesipumpun ja karautimme lounaalle Sibeliustalon rantaan.
 4. Haimme Hollolan tutulta puolenkuutiota pihakiveä ja lemppasimme sen peräkärryyn kesähelteessä. Samalla tältä viimeistellyltä unelmarantatontilta saimme monia mahtavia pihavinkkejä käyttää Oriveden mustaa muurikiveä kukkapenkkien reunoihin ja pihagrilliin. Sekä vinkit laittaa kaikki maalikoodit ja pienimmätkin työt kotikansioon, josta ne löytyvät sitten tarpeen tullessa helposti vuosienkin jälkeen.
  Ja onhan se hyvä kun on pihakivet ilman minkäänlaista pihasuunnitelmaa!!!
 5. Kun muut liikkeet jo sulkivat oviaan viikonloppua varten, suunnistimme Lahden keskustan sympaattiseen keittiöliikkeeseen, Ruuvarille, suunnittelemaan keittiön ja kodinhoitohuoneen yksityiskohtia. Pitkälti valitsimme keittiötoimittajan tarjouksen perusteella, mutta vaakakupissa painoi vahvasti myös perheyrityksen palveluasenne, ja kaikki onnistuu mentaliteetti, jota ei parhaalla tahdollakaan saanut lukea edes rivien välistä Kvikeissä, Keittiömaailmoissa ja muissa isommissa keittiöliikkeissä. Istuimme Ruuvarilla hyvän kolmituntisen käyden yksityiskohtaisesti läpi aiemmin piirrettyjä suunnitelmia. Leena ja Ari ehdottivat meille hyväksi koettuja ideoita niin kalusteiden väreistä, mekanismeista kuin roskisvaunujen käytännöllisyydestäkin.

  Kehotamme remonttikohteenkin keittiön ostajia asumaan tulevassa kodissa vähintään kuukauden, jolloin he vasta oikeasti tietävät käytännön tarpeet. Ei mitään talon osia suunnitella vieraille vaan asukkaiden tarpeita silmällä pitäen.

  Leena, keittiösuunnittelija, kiteytti hienosti. Totesimme että suunnitelmat ovat nyt niin hyvät kuin olla voi. Laatikoita ja sisältöjä, samoin kuin tason materiaaleja ehtii kyllä miettimään vielä ennen tilausvaihettakin.

 6. Kotiinpäin ajaessamme kävimme katsomassa Schücon ikkunoita Mäntsälään rakennetussa kivitalokohteessa. Siellä oli myös upea alumiininen ulko-ovi, joka kuullosti ihan kassakaapilta kiinni mennessään. Schücon ikkunapuitteet olivat mahtavan leveät ja jopa istuttavat, jotakin aivan muuta kuin edellisen kotimme Tiivi-ikkunoiden puitteet, joita yritimme leventää erillisillä graniittisilla-ikkunanlaudoilla.
  Oli hyvä nähdä ja kokea oman käden kautta, minkä tuntuiset komposiittiset parvekkeen ovet ja kippi-tyyliin avattavat ikkunat ovat.
  Kiitos perheelle joka esitteli meille ikkunat ja auttoivat näidenkin vaikeiden päätösten tekemisessä.

Huh! Olihan päivä, ja jotenkin tunnit vain riittivät, ehdimme jopa nauttia Ihanan Veeran terassilla helteisestä Sibeliustalon rannasta.