Tyhjäkäyntiviikko

Itse en ehtinyt opintojen takia olla viikkoon tontilla ollenkaan, joten siltä osin homma tuntui ihan tyhjäkäynniltä. Onneksi siellä on kuitenkin väliseiniä asennettu, ja alaslaskukehikoita viritelty.

Enimmäkseen näillä viikoilla olemme lyöneet lukkoon joitakin materiaaleja ja yritetty tehdä päätöksiä tarjousten perusteella.

Tarjouksiahan olemme pyytäneet aktiivisesti ihan kaikesta mitä taloon nyt tarvita saattaa. Rakennuksen alkuvaiheissa  tarjouspyynnöissä oli kyse kohtalaisen kalliista hankinnoista, kuten peltikatot, eristeet ja kattotuolit, tarjouksia sai melkein kaikilta toimittajilta, vähintään sähköpostiin, osa jopa soitti perään.

Nyt kun mennään sisätarpeissa, tarjouksia on vain jostain syystä hirveän vaikea saada! Olen tehnyt aika tarkkojakin tarjouspyyntöjä sähköpostitse sisätarvikkeista (kiinteät kalusteet, seinät, katot, laatat, kivitasot…) sekä Suomeen että Viroon ja jostain syystä arviolta suomalaisista n. 30% saa tarjouksen tehtyä, osa ei vastaa ollenkaan, ja ne jotka tarjouksen jättävät, hinta voi olla jotakin niin uberkallista, että voimme unohtaa haaveemme saman tein. Mitä kalliimpi tuote on, sitä varmemmin tarjous tuntuu saapuvan. Virosta vastaus on lähes aina 100 prosenttinen.

vaatehuoneenmitatVaatekaappien tarjouspyynnöt kestivät pisimmillään elokuussa pyydetystä marraskuun loppuun jolloin tarjous viimein saapui. Eli jos todella jokin tuote kiinnostaa, niin kyllä se ehtii jo muuttua useaan otteeseen kolmen kuukauden aikana, kun tarjous viimein saapuu. Vaikka kyseli perään ja yritti soitellakin hoputtaakseen asiassa.

Joitain kalustetoimittajia tapasimme jo Habitare messuilla ja näistä useammista ei kuulunut mitään, vaikka ottivat messuilla yhteystiedot ja lupasivat palata asiaan.

Esim. Opdeco, Drop, Tahtokeino, aivan käsittämättömän olematon myyntipuoli vaikka tuote on sinänsä hyvä. Kontolta saimme viimein hyvän tyypin puhelimen päähän mutta ilman omaa aktiivisuutta ja soittelua, myyjä olisi luultavasti unohtanut meidät saman tien. On sitten ikävä jutella myyjän kanssa, jolla ei ole mitään hajua, mitä haluamme, sähköpostia on tuskin luettu, tai pohjakuvista tuskin tulostusnappiakaan painettu. Drop-altaasta olemme lähettäneet kaksi tarjouspyyntöä ja heillä oli joku kampanjakin, mutta ei vastausta. Odottelemme. Päivitys 9.12.: mailit olivat gmailin uudistuksen myötä joutuneet johonkin blockeriin, eli emme vain olleet saaneet tarjousta, joten toive altaasta heräsi taas!
Päivitys 29.12.. Blackfriday tarjous Drop-altaasta tuli viimein mutta alennus haluamillamme vempaimilla oli tietysti pienempi kuin muilla paketeilla, vaikka parempaa hintaa luvattiin, kuin missään koskaan tulet saamaan. Tarjouksia Dropilta vekslattiin erikoisilla tavoilla muuttamalla paketin kokoonpanoja ja tunne vilpittömyydestä katosi… Emme ole tehneet kauppoja vieläkään, kun hinta ei putoa yhtään… Jatkamme siis altaan etsimistä…

Decocoat oli ihan oma lukunsa. Tiedustelin kattavalla tarjouspyynnöllä, kuvaillen sähköpostiin sisäkattomme muodon, korkeudet eri kohdista sekä neliömäärät akustiselle sisäkattomateriaalille pohjakuvineen. Sain vastaukseksi kaksi riviä tekstiä, jossa hinta 167€/neliöltä, ei PDF:iä, ei yhteystietoja, ei mitään muuta (edes suojalauseketta ”tarjouksemme on luottamuksellinen” joten uskaltanen tähän kopioida…). Sisäkattomme maksaisi 60 neliöltä sileät 10 000 euroa!!! Soitin perään onko hinnassa virhe. Myyjä alkoi lukea sähköpostiani puhelimessa, ja ihmetteli ettei siitä tule kuin 6600€ 40:lle neliölle, mutta jos olisi koskaan lukenut alkua pidemmälle viestiäni, olisi huomannut että tarpeemme on yhteensä 60 neliötä.

Nooh. Hintaa myyjä perusteli sillä että työmaalle tulee asentajia, telineitä, ja kuivumisaikaa ym. on ja että työ maksaa. Myyjä ei osannut kertoa materiaalista mitään koko 10 minuutin puhelun aikana, perusteli vain hintaa asiakkaidensa kautta (erikoiskohteita), ja sätti minua kun ”tarjouspyynnöt ovat just tällasia” miksi tarjouspyyntömme ei tullut arkkitehdilta joka on alusta asti suunnitellut juuri heidän tuotteelleen tämän sisäkaton, ettei hänen tarvitsisi käyttää aikaansa suunnitteluun, hänhän on myyjä! Kysyi vielä mitä itse teen työkseni, kuittaillen ikäänkuin siitä että eihän myyjän kuulu tehdä tällaista… Minulle jäi se käsitys, että 60 neliötäni ei paljon kiinnostanut, ja heille ne oikeat asiakkaat ovat kaupunkeja tai erikoiskohteita, joten laitetaanpa puolet kalliimpi hinta, ei ne kuitenkaan sitä ota mutta onpahan vastattu! Tällaisissa tapauksissa onneksi voimme heilutella setelitukkuamme toisen palveluhenkisemmän firman suuntaan. Harmittaa kyllä jos rakennusala on mennyt tällaiseksi 10ssä vuodessa, myyjät pilaavat sinänsä hyvän ammattikunnan mainetta, harmi jos Decocoatilla olisi ollut muuten kiinnostava tuote. www.decocoat.fi (mainostan ilmaiseksi jotta voitte itse lukea… Emme ole saamassa kirjoitusta vastaan mieletöntä tarjousta tuotteesta 😀 )

Sisäpinnat janoavat tarjouksia hyvistä tuotteista, mutta niitä ei vain tahdo saada!

Sisäpinnat janoavat tarjouksia hyvistä tuotteista, mutta niitä ei vain tahdo saada!

Tulikivelle lähetimme jopa tilauksen, mutta KUKAAN ei ottanut yhteyttä tai vastannut tähän tilaukseen kyselyistä huolimatta, odottelemme mielenkiinnolla mitä varaamallemme kivitasolle on tapahtunut! Kyllähän tässä ehtii mieli muuttua.

Kukaan suomalainen sisustuskauppias ei ole kysellyt perään (yhtä yksityisyrittäjiä lukuunottamatta), miltä tarjouksemme vaikutti?

Mikrosementtilattioiden tarjousten kanssa on ollut jotenkin erityisen haastavaa, ihan häveliäällä painostuksella olemme yhden kunnon tarjouksen saaneet. Sitä yhtä on vähän vaikea hintavertailla, ja vaikka sellaista pintaa alakertaan  halajasimme, niin kyllä sekin alkaa pian kääntymään laatan puolelle. Ihan joka vinkkelistä.

Onneksi on hyviäkin, joita vielä kiinnostaa, erinomaista palvelua ja vastauksia tarjouspyyntöihimme ja kyselyihimme  olemme saaneet (ilman ostopakkoakin) keittiöliike Ruuvarilta, Vantaan Sto:lta, Monninkylän Kitemasta, Mäntsälän LVI-Valkoselta, Mäntsälän Gerolta, Askolan Selluvillalta, Nastolan kattorakenteelta, Miskonilta Juornaankylästä,  myöhemmin Kontolta, ja useimmilta näiltä olemme myös ostaneet.

Viroon, suuntaa rakentaja/sisustaja Viroon!

Ostaja olisi näin onnellinen kun saisi hyvää palvelua jo alkuvaiheista alkaen!

Ostaja olisi näin onnellinen kun saisi hyvää palvelua jo alkuvaiheista alkaen!

Virossa on sen sijaan kiinnostusta myydä tuotteita. Laattakaupan BPK:n myyjä on pitänyt meitä näpeissään erinomaisella tarjouksellaan, hyvällä yhteydenpidolla, reilulla tarjouksella ja luultavasti aiomme laittaa rahamme naapuriin.

Myös virolaisten vaatekaappien myyjä Tank Indoor on osoittanut kiinnostustansa suunnittelemalla useita pohjia mutkikkaaseen huoneeseemme, tuntuu ihan että on halua myydä! Saimme jopa ketjun projektijohtajan sähköpostin päähän suunnittelemaan vaatehuonettamme.

Valukivi Pärnu maanteen varrelta on myös suunnitellut aktiivisesti, kutsunut työpajalle käymään ja käynyt työmaalla jopa katsomassa.

Mutta kyllä ihmetyttää suomalaisten haluttomuus myydä, olkoon nyt sitten pientalo. Virolaisille kelpaa raha ja kyllä tuntuu että mukavampi se raha on maksaa asiastaan kiinnostuneelle myyjälle, eikä nuivasti ja lyhytsanaisia sähköposteja lähettävälle nokian kommunikaattorille!

Veljesvaltiomme pesee kyllä tässä meidät 100-0!