Ulkorappaus

Mikä parasta, seinien ei tarvitse loputtomiin kuivua ennen ulkorappausta, kuten harkkotaloissa. Saamme nopeasti muuton jälkeen valmista ulkoseinää. Muutamia hommia ennen ulkorappausta on tehtävä. Värin valinta, suojaus ja elementtisaumojen peittäminen.

Värin valinta

Talon väri alkaa hahmottua…

Värin valinta oli ehkäpä vaikeimpia päätöksiä pitkään aikaan. Kävimme ajelemassa lukemattomia kertoja asuntoalueilla. Arkkitehti ehdotti maitokahvin väriä, joku lilaa, joku toinen siniharmaata, kukaan ei valkoista. Ympäristön taloissa on paljon ”puhdasta” harmaata, joka ei taitu mihinkään väriin. Päätimme lyödä lukkoon värin niin että se sointuu naapurustoon, eli naapuritalojen välistä vedetyllä harmaalla sävyllä. Eri rappinkivalmistajien väriviuhkat ovat yksi tyhjän kanssa. Tuijotimme Sto:n ja Sakretin viuhkoja tuskissamme monta viikkoa. Pienessä viuhkassa väri ei näytä miltään tai taittuu aina siihen vieressä näkyvään väriin. Oli pakko tilata näytepönikät väristä jotta voimme maalata värin styroksiin.

Ne nähtyämme saimme kyllä tehtyä valintamme. Isommalla alueella ja hierrettynä asia oli jo melko selvä. Harmaan sävy Diabaz 2 valikoitui Sakretin liuskasta ja siitä tummempi versio olikin RAL23 eli peltikaton väri. Rappaustavara tilattiin Virosta, koska hinta vain on kolmanneksen halvempi. Rahtikin vain 50€.

Saumausvalmistelut

Konsultoimme betonielementtisaumoja tekevältä Saumalaaksolta voisiko saumauksen tehdä itse. Saumausfirmalla oli tilauslistaa pitkälle syksyyn joten he ehtivät onneksi edes auttaa jakamalla viisautta pienrakentajalle. Saamme myös tarvikkeet, kuten pampulat ja saumaliiman tilattua yrityksen verkkokaupasta. Mitään ydinfysiikkaa saumaaminen ei kuulemma ole. On mahdollista saumata betonielementtitalo sekä ennen että jälkeen rappauksen. Päädyimme rappauksen jälkeen tehtävään. Saumalaaksosta neuvottiin laittamaan rappauksen ajaksi pampulat (pohjatäytenauhat) betonielementtien saumarakoihin jotta rappauslaasti ei menisi rakoihin. Rappauksen jälkeen ne voitaisi vetää pois, ja saumaustyö olisi helpompi tehdä.

Myös ympäri talon menevät kerrosten väliset vaakasaumat jotka olivat jääneet elementtien suunnitteluvaiheessa viistämättä, olisi parempi viistää, jotta niistä saataisi siistimmät. Betonihiomalaikka vaan laulamaan.  Rakennesuunnittelija olisi voinut huomioida tämän piirrosvaiheessa, taas olisi työtä säästynyt…

Betonielementtitalon rappaaminen on käsityötä. Rappausvalmistajat suosittelevat betoniliiman poistamista hiomalla, mutta kuuntelimme nyt vastoin valmistajan ohjeita betonielementtikerrostaloja tekeviä tahoja, jotka eivät hio liimaa pois. Rappaus pysyy seinässä aivan hyvin. Aika sitten näyttää, miten meidän käy. Joku pedantimpi kaveri saattaisi käyttää pari viikkoa pölyiseen hommaan, mutta aiomme rapata suoraan elementtipintaan.

Ensin telataan primeri, joka kuivuttuaan saa rappauslaastin kiinnittymään paremmin seinään. Kaksi rappaajaa hiertävät pinnan elementti kerrallaan. Betonielementtitalossa rappaaminen menee kätevämmin, kun ei tarvitse koko talon julkisivua rapata kerrallaan yhtä soittoa, vaan voi rapata elementin kerrallaan. Kun ei voisi tauottaa, kuten harkkotaloissa, rappausjälki on myös väsymyksen näköistä, seinä voi olla alkupäässä ihan erilaista kuin loppupäässä käsien väsyttyä.

Kuvia valmiista rapatusta pinnasta sen valmistuttua. Kirjoitan saumauksesta myös DIY-ohjeen, kuitenkin kohtaamme ongelmamme tässä hommassa…