Valkoisen eri sävyt

Tontilla väliseinien ilmestyttyä niiden sävyjä on alettava miettimään, jollei halua tuijotella cyprocin oranssia sävyä loppuelämäänsä. Vaiheessa tapahtuu niin paljon, on päätettävä sähköjä, kaappien runkoja ja muuta joten valkoisen sävyn valinta tuntuu yksinkertaiselta. Blogeja lukiessa moni on karttanut maalarin valkoista, joka on ollut jo aikoja seinien vakioväri.

Tikkurila on tuotteistanut värien valinnan. Viime rakennusajasta väreille on tullut tuntuvammat, mielikuvia antavat  nimet. Kerma, Lumi, Talvi…  Rautakaupoista löytyy värikartat Tikkurilan hyllyistä, jos ja kun pelkkä värikorttiseinä ei riitä. Värikortteihin vaikuttaa myös myymälän valaistus, jossa voi olla toivomisen varaa, pahimmillaan olen nähnyt värikarttojen päällä sellaista sekavaloa, että sävyt varmasti vääristyvät. Katselen värikarttoja mieluiten ulkosalla pilvisellä kelillä (pehmeä valo),  jotta näkee niiden puhtaimman sävyn. Näyttöön ei voi luottaa niiden erilaisista kalibroinneista (tai niiden kalibroimattomuudesta) johtuen, mutta tähän olen asetellut vierekkäin, miten sävyissä eroavat Talvi, Höyry (joka on aiemmin tunnettu Maalarinvalkoinen), sekä puhdas valkoinen, jotta ymmärtää, miten paljon sävy todella eroaa puhtaan valkoisesta. Tämän oman värikartan olen tehnyt Photoshopissa hakemalla Tikkurilan sivuilta R G B arvot ja tekemällä laatikot niillä väreillä. Samalla näkee paljonko sekoituksessa on keltaista, sinistä, mustaa tai punaista, kun vertaa CMYK arvoja. Toki tähän tarvitaan hieman väritietämystä…

Tiesin että valaistuksemme tulee olemaan kautta talon 4000 kelviniä, valon värinä puhtaanvalkoista, mutta ei sinertävää. Joten seiniin suositellaan enemmän kylmempiä sävyjä, kuten siniseen taittavaa, mieluummin kuin keltaiseen, joka taas sopii lämpimään valon väriin (hehkulamppu esim. 2700 kelviniä ja yleensä kaikkien valonlähteiden yleisväri, jos ei erityisesti katso mitä väriä valo on…). Jos siis tietäisin kaikkien valojen olevan 2700K, valitsisin värikartasta keltaisempaan meneviä sävyjä seiniinkin. Sillä välttää sävyjen hallitsemattoman sekoittumisen silmissä valonvärin ja seinien värin suhteen.

Haarukoin sävyistä yhden, Talvi V 503 , jonka värikorttia vertailin esim. keittiön kaappeihin keittiöliikkeessä, toivomiini pöytätasojen väreihin ja ihan puhtaan A4 paperin vieressä. Ehkä vain aloin tykästymään siihen, mutta lopulta kokeilu seinämateriaalissa vakuutti että se olisi meidän valkoisen sävy.

Kokeile värisävyä seiniin hyvissä ajoin

Jos värivaihtoehtoja ei ole pystynyt karsimaan, niin ostan pikkupurkit sävyjä ja kokeilen niitä n. puolen neliön alalle seinään, jonka ohi tulen kulkemaan työmaalla ja johon osuu luonnonvaloa päiväsaikaan. Niitä sävyjä kun sitten tuijottelee ohi mennessään, alkaa muodostaa mielikuvaa päässään minkä haluaisi. Valintaa helpottaakseen voi vielä nostella mallimaalauksen viereen keittiön kalusteiden mallipaloja (keittiön kaapit voivat olla yllättävän keltaisia tai puhtaanvalkoisia) tai muita sisustuksen palasia, kuten parkettia, laminaattia tms.

Meillä valittiin seinämateriaaliksi Sto:n Decolit tasoite, joka sävytetään tehtaalla haluttuun sävyyn ja tasoitetaan hiertämällä betoniseinän ja gyprocin päälle. Voi valita myöskin sävyttämättömän ja maalata halutessaan päälle. Pintaa ei siis tarvitse enää maalata ja se on valmis yhdellä käsittelyllä. Pohja (sekä betoni että gyproc) pitää tietysti tasoittaa hyväksi sileän lopputuloksen saavuttamiseksi, sekä primeroida StoPrim Plexillä.

Sto:n erittäin ystävällinen asiakaspalvelunainen teki meille mallipöntön Decolitista valitsemani Tikkurilan sävyn (Talvi) mukaan ja he jo tehtaalla olivat vertailleet sävyjä, tuloksella että jokin versio oli hieman liian vihertävää. Värien reseptit eivät ihan suoraan aina mene eri merkkien sekoituksiin, mutta Tikkurila on niin yleinen asiakkaille, että lähes kaikki sävyttävät rakennusmateriaaleja niiden värikoodien mukaan (esim. yritykset Virossa).

Kokeilimme Ston tasoitetta styroksinpalaan ja tuijottelimme sitä aikamme työmaalla. Täytyy sanoa että tähän valintavaiheeseen kannattaa jo etukäteen varata aikaa, koska kun tasoitushommiin aletaan niin siinä ei kukaan odottele värisävyn valintoja vaan se pitää olla jo selvillä. Sanoisin että sama koskee maalareita, koska edellinen talomme maalattiin eikä meiltä kyselty mitä sävyä haluaisitte ja lopputulos olikin melko kellertävä…
Lisää hiertopinnoitteestamme

Fifty shades of grey

Harmaan sävyihin voi katsastaa Tikkurilan värikarttaa Deco Grey. Vertailin karttaa suoraan betoniseiniin, mutta tein sellaisen virheen että käsittelemättömään hieman pölyiseen seinään, joten valitsin hieman liian vaalean sävyn (1930, kuvassa toiseksi ylimmäinen vasemmalla). Käsiteltynä betoni hieman tummuu, joten aavistusta tummempi sävy olisi ollut oikeampi. Toisaalta sävytettynä tilaamamme Konton akustiikkalevyt on ihan hyvä ollakin vähän vaaleampia koska ovat seinissä ja katossa isolla alalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *