Virossa sisustusliikkeissä


Yhdistimme lasten lyhyen syysloman ja sisustustarpeiden valinnan äkkilähdöllä Viroon. Edellisenä iltana liput autolautalle netistä ja aamulla 7:30 lautalla pari tuntia yli lahden kohti edullisempia apajia. Katselmuskierrokselle kannattaa lähteä ehdottomasti omalla autolla vaikka siitä joutuu pulittamaan n. 80€ extraa (Tallink).

Laattapinnat

Satamasta kun navigoi heti aamusta esim. Pärnu maanteelle, löytää monta sisustus- ja laattakauppaa, esim. laadukkaita laattoja myyvän BPK:n. Italiaista Marazzia, espanjalaista Rondinea, Cinca portugalista… Mittatarkkaa ja pakkasenkestävää. Löysimme mukavan (ei tunkeillut yhtään, saimme aluksi rauhassa katsoa), Suomea sujuvasti puhuvan miesmyyjän, jonka avulla löytyi sarjat sopivia vaaleita kylppärilaattoja, joista kaatoihin sopivat 5×5 koot sekä isot 30×60 laatat. Kysyessä hintaa suomea paljon huokeammista neliöhinnoista putosi heti 25% ja toivommekin saavamme hyvän tarjouksen kun saamme mietittyä laattacombon koko taloon.
BPK:lla suosittelemme tutustumaan etenkin seinä ja lattia, sekä ulkolaattoihin. Mosaiikkeja oli vähemmän.

BPK, Pärnu mnt 107/109

Parin sadan metrin päässä on heti Laattapisteenkin tuotteita myyvä Plaadipunkt, sekä toinenkin laattakauppa. Plaadipunktissa ei osattu Suomea, ja laatat olivat sekavammin esillä ja heillä oli valtava valikoima lasitettuja mosaiikkeja. Joitakin kylpyhuonekalusteita, baltialaiseen värikkään moderniin makuun. Löysimme kyllä hienon aaltomaisen mosaiikin mutta sitä ei suositeltu asennettavaksi lattiaan koska lasi samenisi käytössä. Englanninkieleltä välttävästi puhuva myyjä ei osannut kertoa paljon enempää.
Plaadipunktin toisella puolella katua oli myös kylpyhuonemyymälöitä ja laattakauppoja, joten kattava keskittymä oli juuri sillä kohtaa. Kävimme myös samassa korttelissa sijaitsevassa Uksetehtaassa katsomassa väliovia. Myyjä oli hieman töykeän oloinen, emmekä kauaa katselleet, hinnatkin tuntuivat olevan kohdillaan huonoon suuntaan, ehkä laskevat parempia tarjouksia. Mutta tällä reissulla emme keskittyneet vielä oviin! Taisteluväsymystä vastaan kannattaa lounastaa jossakin lähiravintolassa, kahden hengen varsin maukkaan keittolounaan sai 8:lla eurolla kahveineen!

Sataman tammisia kalusteita myyvä myymälä

Lähtiessämme kohti satamaa kävimme vielä pistäytymässä ohimennen Oriens nimisessä mööbeliliikkeessä. Tammiset kalusteet olivat tämän erikoisalaa ja kalusteet vaikuttivat varsin laadukkailta. Myös sisustusalalla työskennelleen siskoni näkemyksen mukaan olivat hyvin viimeisteltyjä. Hinnat miellyttivät myös, täyspuinen designtammipöytä 900€, laadukkaat Lauritzin kankaalla päällystetyt tuolit 169€, kun saisimme vastaavista pulittaa Vepsäläisellä  yli 400€ ja kuuden hengen pöydän kanssa 2500€.

AVALEHT


Lootsi 3

 

Pöytätasoksi kiveä vai betonia?

keittiötasomallit

Keittiön tasoja varten ajoimme Tallinnan reunamille, jo maaseudulla sijaitsevalle Granitopille. Kivitasot olivat ihan samanlaisia ja näköisiä kuin Suomessa myytävät. Yhtä mallia olimme jopa käyttäneet aiemmassa keittiössämme. Saimme mukaamme  kolme 10×10 mallipalaa kvartsikivitasojen suunnittelua varten; melkein musta Brilliant Black, valkoinen Crystal Absolute White  ja harmaa Harmonia Dolomites sekä Tulikiven poistuva malli keskiharmaana. Four shades of grey…

Granitopilla hinnat ovat n. 200€ neliöltä, ehkä vähän halvempi työ reikiin ja Tulikiven normaalihinnat n. 250€/m2:n paikkeilla, reikien teon työhinta löytyy kotisivuiltansa, ja työhän maksaa.
Tässäkin pyysimme tarjouksia myös betonitasosta, paikallaan valettuna sekä tuotuna. Usein tuotuna kokoluokka voi olla vain alle 2400mm, koska se alkaa olla jo niin painava, ettei kukaan toimita työmaalle sellaista. Virossa tällainen taso olisi tuotu paloina n. 1500€:lla. Suomessa työn hinta nostattaa taas paikalleen valettua työtason hinnan stratosfääriin… Meistä 3 m:n saarekkeen tason hinta piirun vaille 3000 € on aivan liian kallista lystiä!
Näinpä siirryimme miettimään kivitasoja, joka on kestävä ja oikkuilematon pinta keittiössä, johon nyt aiomme panostaa. Tästäkin on graniitti, kvartsi ja ties minkälaista sekoitevaihtoehtoa. Ne kestävät kuumuutta melko hyvin (lämpöshokki on ainoa uhkakuva, kun laittaa 300 asteisen pellin suoraan tasolle…), ja ovat  naarmuuntumattomia. Edellisessä meillä oli luonnonkivitaso, ja se säilyi vuodesta toiseen ”koskemattoman” näköisenä.

Jatkamme näillä värimalleilla nyt tason miettimistä, sekin täytyy kohta lyödä lukkoon, mutta on paljon kivempi vertailla kaapin oviin jotakin konkreettista palasta kuin mielikuvaa tasosta.

Parketti vai laminaatti?

vinyylit ja kokolattiamatotTakaisin Suomeen. Puu, muovi, laatta vaiko betoni? Karsimme hirveän pähkäilyn jälkeen lattiamateriaalit yläkertaan tammen väriseen ja alakertaan betonilattiaan. Kävimme sisustussuunnittelijamme Marikan kanssa Orient Occidentilla johon pääsee vain ammattilaisen seurassa. Orientilla katselimme ensin vinyylikorkkeja, mutta koska niiden pinta ei ollut samettinen päädyimme vertailemaan vinyylejä. Vinyyliin oli saatu 4,5mm:n paksuuteen hieno matta pinta, mutta olihan se samanlainen lerppu, kuin vinyylilevy olisi vain painettu tammikuvioon ja vähän isompaan lankkuun. Saimme käynnillä karsittua oikeastaan värin, Marika suositteli meille tammea, joka on perinteinen puun väri,  jotta emme kyllästyisi johonkin liian erikoiseen. Totta. Luotamme väripaletissa sisustussuunnittelijan näkemykseen, haluamme välttää riemunkirjavaa sekoitusta materiaaleissa.

Miltä tuntuu lattialämmitys laatan ja betonilattian kanssa, kesällä kun lattiassa kiertää haalea vesi, lattian tulisi olla silti mukavan tuntuinen. Betonin viileyttä kesähelteillä aina kiitellään, mutta montako päivää vuodessa oikeasti Suomessa on sellaista että meikäläisellä ei olisi varpaat jäässä? Ja tarkoitan vain itseäni, ikiroutaista villasukat esiin jo elokuussa kaivavaa. Puuparketin käyttäjiltä ollaan kuultu hyviä kokemuksia, ja että se jopa tuntuu lämpimältä, vastoin kuin laminaatti, joka tuntuu kuulemma aina kylmältä. Meillä oli laminaattia hieman edellisessä talossa, ja kyllä se vähän kalsa olikin. En jaksa uskoa vinyylissä tämän lämpimämpään kokemukseen. Valintamme varmaankin perustuu jossain määrin kuitenkin ekologisuuteen, haluammeko tosiaan vuorata lastemme turvasataman muoviyhdisteillä? Hmm…

Mikrosementtiinkin käytetään pölyttömän lopputuloksen takaamiseksi silikaatteja, jotka ovat kvartsimineraaleja. En ole vielä saanut selville kuinka terveellisiä aineita nämä ovat. Purkkejen kyljessä on kuulemma pääkallon kuva, joka kertoo ehkä omaa tarinaansa.
Ansioituneita kirjoituksia betonilattian puolesta on mm. blogeissa http://kotitunteella.blogspot.fi.

Täytyypä vielä selvitellä asioita lattian suhteen, liian monta asiaa on vielä kysymysmerkkeinä. Tilasimme parkettinäytteitä usealta eri toimittajalta, ja tein yön yli testejä jättäen vesilätäkön näytepalojen päälle. Novafloorin parkettiin jäi vedestä rantu mutta Parlan mallipala oli kuin koskematon. Pudotustestit kyllä kertoivat karua kieltään, kolhuhan parkettiin tulee, kun astian siihen pudottaa. Tämän myötä aloimme miettiä keittiön alueelle mikrosementtilattiaa. Sen ympärille sitten parkettia. Aika näyttää mistä saamme parhaat tarjoukset ja tässäkin suuntaamme valitettavasti lompakkomme etelänaapuriimme päin. Budjetin näyttäessä uhkaavasti täyttyvän suomalaisen työn hedelmistä, lähes pakko.